Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mláďata pand

Příspěvky

Mláďata pand

31. 5. 2012

3304093330_c7a69ae3c5.jpg

   Samci a samice se setkávají na jaře,    od poloviny března do poloviny  května. Zůstávají spolu pouze den    nebo dva, během této doby se  několikrát páří. Zajímá-li se o jednu  říjnou samici více samců, zmocní se  jí nakonec ten nejsilnější.

 Mláďata se rodí v září, po 100 až 160  dní trvající březosti. Jedno až tři maličká mláďata přicházejí na svět velmi málo vyvinutá. Váží 90 - 130 g, na jejich vývoj by teoreticky stačila 45denní březost. Předpokládá se tedy, že - jako u některých jiných zvířat - vývoj zárodku začíná, až když se vajíčko zachytí v děložní stěně.

Před porodem se samice uchyluje do jeskyně, rozsedliny nebo pukliny ve skále nebo do dutiny stromu. Narodí-li se dvě mláďata, samci se vzhledem k jejich absolutní závislosti jen zřídka podaří odchovat obě. Většinou přežívá jen jedno. Po několik měsíců je jedinou potravou mláděte mateřské mléko. Mládě zůstává v úkrytu, kde přišlo na svět, nejméně čtyři, někdy až sedm týdnů. Samice je opouští, jen když se jde rychle nažrat a napít. Mládě společně s matkou opouští úkryt až ve chvíli, kdy už má otevřené oči a dostatečně hustý kožíšek. Ještě neumí chodit a matka ho musí nosit. Bambusem se začne živit až v 5-6 měsících, to znamená na jaře. Definitivně odstaveno bývá až v 8-9 měsících. Společné pouto matky s mládětem trvá prakticky 18 měsíců, v optimálních podmínkách může samice odchovat mládě každé dva roky.

Jestliže mládě zahyne, může matka znovu zabřeznout až v příštím roce. Malá mláďata pandy se mohou stát snadnou kořistí levharta nebo dhoula (divokého psa). Avšak ve 30 měsících již váží kolem 80 kg a nemají žádného nepřítele - kromě člověka.

Po narození saje mládě pandy mateřské mléko 6-14 za den, pokaždé až půl hodiny.

Oči otvírá mezi 45. až 48. dnem a zvedá hlavu, ale pohyby má nekoordinované.

Ve dvou měsících saje jen 3-4krát za den a začínají mu růst mléčné zuby.

Ve třech měsících se již pohybuje živěji a pohyby má průměrně koordinované.

V pěti měsících chodí a saje jen 1-2krát denně.

V šesti měsících má již 28 zubů a začíná přijímat tuhou potravu.

 

 
Celý příspěvek | Rubrika: Mláďata pand | Komentářů: 0